___Záloghitelkft.hu___

Záloghitel- Aranyfelvásárlás-Zálogjegy vétel

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ÉKSZERLEXIKON

 

Az aranyról és a karátról röviden:

Az arany ékszerek rendszerint nem tiszta azaz színaranyból készülnek, hanem arany ötvözetből. Ennek oka, hogy színarany nagyon puha, lágy és  könnyen kopik, ami az ékszer gyors elhasználódásához vezetne. Ezért az aranyat más fémekkel ötvözik leginkább rézzel és ezüsttel. Az  aranyötvözet színét az ötvöző anyagok jelenléte és aránya befolyásolja így fordulhat elő, hogy pl: a fehérarany és a sárga arany is egyformán  14 karátos, azaz 585 ezrelék színaranyat tartalmaznak, de az ötvöző fémek más arányban és összetételben vannak jelen az ékszer  alapanyagában.

Aranyötvözetek:
-Sárga arany             : au, cu, ag, zn
-Fehér arany             : au, cu, ni, zn
-Vörös arany             : au, cu
-Közép vörös arany       : au, cu, ag
-Zöldessárga arany       : au, ag


Az arany finomságáról:

Finomsági fokban határozzák meg az ötvözet színarany tartalmát, ez a szám mutatja, hogy az ötvözet anyagában hány ezredrész színarany  található pl: 585/1000, azaz 1000 gramm aranyötvözet 585 gramm ötvözőfémet tartalmaz.
A finomságot 1865 előtt hazánkban, nem ezrelékben hanem karát-ban határozták meg. Ebben az időben az arany ötvözésénél 1 márka=1/2 font aranyat vettek egységül és ezt további 24 karátra osztottak. Pl: ha egy márkához 18  karát aranyat ötvöztek, akkor az ötvözet súlyában 18 karát a színarany mennyisége, ami 18/24=0,750 finomságot eredményezett.

1000 ezrelék  = 24 k
916 ezrelék   = 22 k
900 ezrelék   = pénzérmék
833 ezrelék   = fogarany
750 ezrelék   = 18 k
585 ezrelék   = 14 k
416 ezrelék   = 10 k
375 ezrelék   = 9 k
333 ezrelék   = 8 k


A fémjelzésröl röviden:

Magyarországon 1867 óta kötelező az arany ékszerek fémjelzése, amelynél az anyagötvözetek színarany tartalmát ellenőrzik szigorú szabályok  szerint minden darabot egyesével megvizsgál és fémjellel lát el a Magyar nemesfémvizsgáló és hitelesítő intézet. Jelenleg Magyarországon  a  14karátos (585) és 18karátos (750) az elfogadott szabvány az arany ékszerek esetében, egyéb aranytárgyak, érmék esetében pedig a  22karátos (916). Ezüstékszereknél 925 ezrelék, Platina  ékszereknél 950 ezrelék.


A drágakövekröl:

A drágaköveknél használatos fogalom a kő súlyát jelöli, nem szabad összetéveszteni az arany finomságára utaló kifejezéssel. A drágakövek  súlyának mérése a grammnál kisebb egységekben történik, régebben a szentjános-kenyér magját vették alapul melynek angolul karát a neve.
Végül a század elején egységesítették a mértékegységet:
1 karát= 200 mg.


A gyémántról:
A Gyémánt a drágakövek királya, nevét a keménységéről görög adamas ( legyőzhetetlen ) kapta. A földön a legkeményebb ismert anyag a  Gyémánt, keménysége az utána következő legkeményebb drágakövek 140-szerese, ezért az ékszerkészítésen kívül az iparban is széles körben is  alkalmazzák. A Gyémánt az egyetlen drágakő, amely egy elemből, szénből kristályosodik, leggyakrabban oktaéder szerkezetben. A legnagyobb  Gyémántlelőhely Dél-Afrikában, Közép-Afrikában Dél-Amerikában, Szibériában és Brazíliában találhatóak. A teljesen tiszta, legátlátszóbb a  fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják gyémánt tüzének. A modern csiszolási formát XX.sz-ban  fejlesztették ki, amely során matematikai számításokat követően 57 fazettát ( lapot ) csiszolnak a gyémántra. A briliáns ( jelentése ragyogó ) a  jelenleg legtökéletesebb csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a gyémánt belsejében a fazettákon körbetükrözödve,  visszaverödnek közel 100%-ban és így a legerösebb gyémánt-fény jöhet létre. A Gyémántot a briliáns mellett más formákra is szokták csiszolni pl: szív, princesz, ovál, navett, csepp, smaragd stb. A Gyémánt legtöbbször  színtelen, fehér, de előfordul sárga, barna, kék, zöld, rózsaszínű változatban is. A drágakövek súlyának mérése a grammnál kisebb egységekben  történik, régebben a szentjános-kenyér magját vették alapul melynek angolul karát a neve.

Végül a század elején egységesítették a mértékegységet:

1 karát= 200 mg, azaz 0,2 gramm.

A gyémánt minőségét a nemzetközileg elfogadott úgynevezett 4C elv alapján vizsgálják:

-Colour  - szín
-Clarity  - tisztaság
-Carat   - karát ( súly )
-Cut     - csiszolás
Színek tipusai (Colour):
-River: Legtisztább, kivételes fehér színt jelöl, a folyók hordalékából kibányászott gyémántoktól kapta a nevét
-Top Wesselton: Igen tiszta, abszolút fehér kő, a Wesselton bánya után kapta a nevét
-Top Crystal: Fehér
-Crystal: Kicsi elszennyeződés tapasztalható
-Top Cape: Egyértelmű elszíneződés, a Jóreménység fokáról kapta a nevét
-Cape: Enyhe sárgás szín
-Light Yellow: Halványsárga
-Yellow: Sárga, de nem az intenzív sárga színü